Zapraszamy do zapoznania się z ofertą edukacyjną na rok szkolny 2024/2025
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód przede wszystkim dla osób lubiących przygody ze sztuką kulinarną, dbających o sylwetkę swoją i innych, myślących o zdrowym odżywianiu oraz cechujących się przedsiębiorczością.

 

W trakcie nauki kandydaci na techników żywienia i usług gastronomicznych zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:

  • przestrzegania procedur zapewniających jakość usług i bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • planowania jadłospisów zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i oceniania sposobu żywienia,
  • stosowania zasad racjonalnej gospodarki żywnością,
    oceniania żywności na etapie magazynowania, procesu technologicznegoni ekspedycji,
  • dobierania i użytkowania maszyn, urządzeń i sprzętów stosowanych w zakładach gastronomicznych,
  • planowania i monitorowania procesów produkcji potraw i napojów,
  • przechowywania surowców, półproduktów i wyrobów kulinarnych,
  • przygotowywania, porcjowania i dekorowania potraw i napojów zgodnie z recepturą,
  • przygotowywania ofert i prowadzenia promocji oraz sprzedaży usług gastronomicznych,
  • wykonywania czynności związanych z planowaniem i realizacją usług gastronomicznych,
  • stosowania specjalistycznych programów komputerowych do wykonywania zadań.

 

Ponadto w zakresie wykonywania zadań zawodowych zapoznają się z zagadnieniami:

  • przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska oraz wymagań ergonomii,
  • udzielania pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy oraz w stanach zagrożenia zdrowia i życia,
  • stosowania przepisów prawa dotyczących prowadzenia działalności gospodarczej, prawa pracy oraz ochrony danych osobowych,
  • posługiwania się językiem obcym,
  • korzystania z obcojęzycznych źródeł informacji,
  • organizowania pracy małego zespołu.

 

Zawód daje bardzo dużo perspektyw zatrudnienia: w zakładach żywienia zbiorowego, instytucjach zajmujących się obrotem żywnością, służbie zdrowia, organizacjach ochrony konsumenta, instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności i żywieniu. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, agroturystyki, hotelarskich, itp.

Data dodania: 2023-01-27 09:27:34
Ilość wyświetleń: 836

Kalendarz

Dzieje chemii i przemysłu chemicznego biegną dalej naprzód! W tej dziedzinie nie ma ani stacji końcowej, ani stanu nasycenia, ani skrzepnięcia fali wielkiej ewolucji.

Eugeniusz Kwiatkowski

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej