11-015 Olsztynek
ul. Zamkowa 6
W Branżowej Szkole I Stopnia kształcimy uczniów w zawodzie kucharz. Uczniowie tej klasy zdobywają wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnych i zawodowych. Zajęcie praktyczne odbywają się w doskonale wyposażonych pracowniach szkolnych.
Nauka w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzi. Kierunek ten daje możliwość uzyskania niezależności finansowej i duże perspektywy zawodowe.
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
W trakcie nauki kandydaci na kucharzy zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:
Ponadto zapoznaje się z takimi zagadnieniami jak:
W zakresie wykonywanych zadań zawodowych uczy się:
Kucharz to zawód z dużymi perspektywami zawodowymi. W programie nauczania przewidziane są wycieczki przedmiotowe do zakładów gastronomicznych oraz wyjazdy na targi i konkursy gastronomiczne.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz może być zatrudniony:
Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent ma możliwość kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II Stopnia. Od kandydatów wymagany jest dobry stan zdrowia, zainteresowanie gastronomią, umiejętność pracy w zespole, życzliwość, uprzejmość i uczciwość.
Dzieje chemii i przemysłu chemicznego biegną dalej naprzód! W tej dziedzinie nie ma ani stacji końcowej, ani stanu nasycenia, ani skrzepnięcia fali wielkiej ewolucji.
11-015 Olsztynek
ul. Zamkowa 6