Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Kucharz

W Branżowej Szkole I Stopnia kształcimy uczniów w zawodzie kucharz. Uczniowie tej klasy zdobywają wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnych i zawodowych. Zajęcie praktyczne odbywają się w doskonale wyposażonych pracowniach szkolnych.

 

Nauka w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzi. Kierunek ten daje możliwość uzyskania niezależności finansowej i duże perspektywy zawodowe.

 

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

W trakcie nauki kandydaci na kucharzy zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:

  • sporządzania według receptury i ekspedycji potraw i napojów,
  • przechowywania żywności,
  • planowania i oceniania żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych.

 

Ponadto zapoznaje się z takimi zagadnieniami jak:

  • zasady racjonalnego żywienia,
  • zasady gospodarki odpadami,
  • interpretacja oznakowań żywności,
  • organizacja przyjęć okolicznościowych.

 

W zakresie wykonywanych zadań zawodowych uczy się:

  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • przestrzegać ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
  • udzielać pierwszej pomocy,
  • stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności,
  • posługiwać się językiem obcym.


Kucharz to zawód z dużymi perspektywami zawodowymi. W programie nauczania przewidziane są wycieczki przedmiotowe do zakładów gastronomicznych oraz wyjazdy na targi i konkursy gastronomiczne.

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz może być zatrudniony:

  • w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych,
  • w restauracjach,
  • w hotelach,
  • na statkach,
  • w stołówkach,
  • w punktach gastronomicznych

 

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent ma możliwość kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II Stopnia. Od kandydatów wymagany jest dobry stan zdrowia, zainteresowanie gastronomią, umiejętność pracy w zespole, życzliwość, uprzejmość i uczciwość.

Data dodania: 2023-01-27 09:35:56
Ilość wyświetleń: 668

Kalendarz

Dzieje chemii i przemysłu chemicznego biegną dalej naprzód! W tej dziedzinie nie ma ani stacji końcowej, ani stanu nasycenia, ani skrzepnięcia fali wielkiej ewolucji.

Eugeniusz Kwiatkowski

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej