Zapraszamy do zapoznania się z ofertą edukacyjną na rok szkolny 2024/2025
Opcje widoku
Ikona powiększania tekstu
Powiększ tekst
Ikona pomniejszania tekstu
Pomniejsz tekst
Ikona zmiany kontrastu
Kontrast
Ikona podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Odnośnik do Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Resetowanie ustawień
Reset

Kucharz

W Branżowej Szkole I Stopnia kształcimy uczniów w zawodzie kucharz. Uczniowie tej klasy zdobywają wiedzę z zakresu przedmiotów ogólnych i zawodowych. Zajęcie praktyczne odbywają się w doskonale wyposażonych pracowniach szkolnych.

 

Nauka w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata i kończy się egzaminem potwierdzającym kwalifikacje w zawodzi. Kierunek ten daje możliwość uzyskania niezależności finansowej i duże perspektywy zawodowe.

 

Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.

W trakcie nauki kandydaci na kucharzy zdobywają wiedzę i praktyczne umiejętności z zakresu:

  • sporządzania według receptury i ekspedycji potraw i napojów,
  • przechowywania żywności,
  • planowania i oceniania żywienia,
  • organizowania produkcji gastronomicznej,
  • wykonywania usług gastronomicznych.

 

Ponadto zapoznaje się z takimi zagadnieniami jak:

  • zasady racjonalnego żywienia,
  • zasady gospodarki odpadami,
  • interpretacja oznakowań żywności,
  • organizacja przyjęć okolicznościowych.

 

W zakresie wykonywanych zadań zawodowych uczy się:

  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy,
  • przestrzegać ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska,
  • udzielać pierwszej pomocy,
  • stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności,
  • posługiwać się językiem obcym.


Kucharz to zawód z dużymi perspektywami zawodowymi. W programie nauczania przewidziane są wycieczki przedmiotowe do zakładów gastronomicznych oraz wyjazdy na targi i konkursy gastronomiczne.

 

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz może być zatrudniony:

  • w przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją wyrobów spożywczych,
  • w restauracjach,
  • w hotelach,
  • na statkach,
  • w stołówkach,
  • w punktach gastronomicznych

 

Po ukończeniu Branżowej Szkoły I Stopnia absolwent ma możliwość kontynuowania nauki w Branżowej Szkole II Stopnia. Od kandydatów wymagany jest dobry stan zdrowia, zainteresowanie gastronomią, umiejętność pracy w zespole, życzliwość, uprzejmość i uczciwość.

Data dodania: 2023-01-27 09:35:56
Ilość wyświetleń: 966

Kalendarz

Dzieje chemii i przemysłu chemicznego biegną dalej naprzód! W tej dziedzinie nie ma ani stacji końcowej, ani stanu nasycenia, ani skrzepnięcia fali wielkiej ewolucji.

Eugeniusz Kwiatkowski

Nasi Partnerzy

Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Logo Facebook
Facebook
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej