11-015 Olsztynek
ul. Zamkowa 6
Technik technologii żywności to zawód przyszłości. Zdrowe odżywianie jest modne, a coraz więcej osób chce mieć ładną sylwetkę i cieszyć się dobrym zdrowiem. Dlatego na rynku jest coraz więcej pracy dla specjalistów od żywienia.
Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego, bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu technologicznego. Technik wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i produktów w warunkach laboratoryjnych.
Dodatkowym atutem dla zawodu technik technologii żywności jest zdobycie umiejętności w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego. Technik wykonuje czynności związane z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych. Ocenia organoleptycznie surowce, półprodukty, wyroby gotowe i dodatki do żywności.
Wyszkoleni technicy mogą znaleźć pracę we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego oraz w firmach pokrewnych (dostawcy dodatków do żywności, środków do mycia i dezynfekcji, itp), w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością. Praca w zawodzie technika technologii żywności to praca zespołowa, charakteryzująca się dużą różnorodnością i urozmaiceniem, pozbawiona monotonii i rutyny, dająca ogromne możliwości awansu, dobrych zarobków i rozwijania kariery zawodowej.
Posiadacz dyplomu technik technologii żywności potrafi:
Dzieje chemii i przemysłu chemicznego biegną dalej naprzód! W tej dziedzinie nie ma ani stacji końcowej, ani stanu nasycenia, ani skrzepnięcia fali wielkiej ewolucji.
11-015 Olsztynek
ul. Zamkowa 6