Technik technologii żywności

Uwzględniając potrzeby lokalnego rynku pracy oraz możliwości organizacyjne i kadrowe w porozumieniu z lokalnym pracodawcą TYMBARK-MWS sp. z o.o sp. k 34-650 TYMBARK 156 Oddział w Olsztynku od 1 września 2016 roku w Zespole Szkół w Olsztynku otwieramy nowy kierunek kształcenia w zawodzie technik technologii żywności.

Treść porozumienia o współpracy w procesie kształcenia zawodowego uczniów.

Drodzy Gimnazjaliści, rodzice!

Jeżeli jesteś zwolennikiem zdrowego odżywania się, interesuje Cię smaczne, wartościowe i jednocześnie efektowne przygotowywanie potraw, to kierunek stworzony dla Ciebie!
W procesie kształcenia zawodowego nauczymy Cię:

  • organizować i nadzorować proces wytwarzania produktów żywnościowych,
  • analizować produkty spożywcze pod względem zawartości składników pokarmowych,
  • kontrolować jakość surowców i gotowych produktów, 
  • sensorycznej oceny żywności i określania wartości odżywczej żywności,
  • uczestniczyć w badaniach i próbach przy wdrażaniu na rynek nowych artykułów spożywczych.

Perspektywa zawodowa dla absolwentów Technikum Hotelarsko-Gastronomicznego w Olsztynku kształcących się w zawodzie technik technologii żywności:

  • kontynuowanie nauki na uczelniach ze szczególnym uwzględnieniem wydziałów technologii żywności lub kierunkach pokrewnych,
  • w laboratoriach w przemysłu spożywczego na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
  • w instytucjach prowadzących badania i ocenę żywności, handel artykułami spożywczymi i dystrybucję żywności  w zakładach przemysłu spożywczego,
  • praca na stanowiskach przy produkcji szerokiej gamy artykułów spożywczych, przy obsłudze urządzeń produkcyjnych oraz przy organizacji produkcji i jej kontroli,
  • w hotelach, sanatoriach i szpitalach,
  • w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego,

Kwalifikacje w zawodzie i terminy egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie: 

  • Kwalifikacja T.2. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń – egzamin zewnętrzny koniec roku szk. w klasie III. 
  • Kwalifikacja T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych – egzamin zewnętrzny, koniec I półrocza w klasie IV.

Kształcenie praktyczne odbywać się w pracowniach szkolnych i u pracodawcy TYMBARK – MWS sp. z o.o. sp. k. 34-650 TYMBARK 156 Oddział w Olsztynku. Szkoła organizuje praktyki zawodowe w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla zawodu technik technologii żywności w wymiarze 7 tygodni (280 godzin) w cyklu kształcenia. Nasi uczniowie praktyki zawodowe odbywać będą w TYMBARK – MWS sp. z o.o. sp. k. 34-650 TYMBARK 156 Oddział w Olsztynku, lokalnym przedsiębiorstwie przetwórstwa spożywczego.

Zespół Szkół w Olsztynku na wyposażenie szkoły w pracownię analizy żywności i pracownię technologiczną złożył projekt na dofinansowanie ze środków unijnych w ramach konkursu RPWM.02.04.01. Nasz projekt uzyskał pozytywną ocenę formalną i czekamy na merytoryczną.

Podstawa programowa

Zabacz pełną ofertę kształcenia na rok szkolny 2016/2017.

Jesteś tutaj: Home Bez kategorii Technik technologii żywności

Ta strona korzysta z plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk