Uczniowie nowego kierunku - Technik Technologii Żywności na wydziale nauki o żywności UWM w Olsztynie

Highslide JS

W dniu 11 kwietnia 2017r. Wydział Nauki o Żywności UMW Olsztynie, dzięki ogromnej życzliwości władz i pracowników, był miejscem, które odwiedzili uczniowie 1 klasy Technikum ZS w Olsztynku-Technik Technologii Żywności.

Zostaliśmy bardzo życzliwie przyjęci, a swoją przygodę rozpoczęliśmy od Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. Pan mgr inż. Waldemar Brandt, kierownik hali technologicznej, bardzo dokładnie i przystępnie przedstawił i opowiedział o tym, w jaki sposób studenci uczą się podstaw technologii mleczarskich. Widzieliśmy ogromne zbiorniki, wieże suszarnicze, wanny serowarskie, całe linie produkujące wyroby z mleka. Obejrzeliśmy laboratoria, aparatury i sprzęty światowej klasy. http://www.uwm.edu.pl/kmizj/?page_id=579

Kolejnym punktem zainteresowania uczniów była Katedra Żywienia Człowieka - Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Panie: dr hab. inż. Marzena Danowska-Oziewicz, prof. UWM oraz dr inż. Jadwiga Spiel pokazały uczniom nowe, niesamowite i chyba jedyne w Polsce takie miejsce. Autentyczna gastronomia od kuchni, rozbierana na czynniki, badana, testowana.

Z jednej strony gatronomia, z drugiej prawdziwa nauka. W części gastronomicznej znajduje się 9 pracowni. W pracowniach technologicznych – wyposażonych w profesjonalne urządzenia gastronomiczne – opracowywane są receptury nowych potraw oraz weryfikowane receptury potraw tradycyjnych, przygotowywane potrawy w różnych warunkach technologicznych ocenianych w nowoczesnej pracowni analizy sensorycznej.

Badania z zakresu dietetyki prowadzone są w 7 pracowniach. Wyposażenie tych pracowni umożliwia: przeprowadzania indywidualnych lub grupowych wywiadów żywieniowych, wykonywanie segmentowych pomiarów składu ciała, oznaczanie specyficznych biomarkerów stanu odżywienia ludzi. W części związanej z biooceną żywności znajdują się 2 pracownie. W pracowni wyposażonej w nowoczesne klatki metaboliczne będą prowadzone badania in vivo dotyczące wpływu spożycia diet zawierających różne surowce i produkty spożywcze na parametry fizjologiczne organizmu zwierząt doświadczalnych. http://www.uwm.edu.pl/zywienie/index.php?page=260

Bardzo dziękujemy za możliwość „dotknięcia" prawdziwej nauki i za zaproszenie na kolejne spotkania, z których na pewno skorzystamy. Zapraszamy do galerii.

Jesteś tutaj: Home Strona główna Uczniowie nowego kierunku - Technik Technologii Żywności na wydziale nauki o żywności UWM w Olsztynie

Ta strona korzysta z plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj politykę plików cookies..

Akceptujesz cookies na tej stronie?

EU Cookie Directive Module Information