Seminarium „Partnerstwo szkół i pracodawców w kształceniu zawodowym”

26 października 2018 r. w Zespole Szkół w Olsztynku odbyło się Seminarium Branżowe pn. „Partnerstwo szkół i pracodawców w kształceniu zawodowym”. Seminarium rozpoczęła Ewa Orłowska, dyrektor Zespołu Szkół w Olsztynku powitaniem przybyłych na seminarium przedstawicieli Warmińsko Mazurskiego Kuratorium Oświaty w Olsztynie, Organu prowadzącego Powiatu Olsztyńskiego, dyrektorów szkół, pedagogów i doradców zawodowych oraz pracodawców.

Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty – Wojciech Cybulski w wystąpieniu przedstawił działania polityki oświatowej, której priorytetem jest kształcenie zawodowe we współpracy z pracodawcami. Seminarium branżowe jest okazją do uzyskania informacji w sprawie zmian w kształceniu zawodowym, które MEN planuje wprowadzać w ścisłej współpracy ze środowiskiem pracodawców. Zmiany w kształceniu zawodowym przedstawiła pani Grażyna Dywańska, koordynator ds. kształcenia zawodowego Kuratorium Oświaty w Olsztynie. Małgorzata Hochleitner, dyrektor Wydziału Kształcenia Wychowania i Opieki Kuratorium Oświaty w Olsztynie zaprezentowała Program Wspomagania Uczniów w Wyborze Zawodu – Laboratorium.

O przykładzie dobrej praktyki współpracy pracodawca-szkoła opowiedział Arkadiusz Koper, Prokurent TYMBARK-MWS Sp. z o.o. Sp. K, oddział w Olsztynku. Tymbark to: zdecydowany lider rynkowy w kategorii soki, nektary i napoje w Polsce, najlepiej znana i najczęściej wybierana przez Polaków marka w swojej kategorii, jedna z najbardziej wartościowych, najsilniej i najlepiej postrzeganych przez konsumentów – I miejsce w rankingu Najbardziej wartościowych marek w Polsce oraz lider innowacji i najnowocześniejszych rozwiązań produkcyjnych – rozpoczął swoją prezentację Arkadiusz Koper. Przedstawił historię i wieloletnie inwestycje prowadzone w zakładzie przetwórstwa spożywczego w Olsztynku. Sprzedaż zagraniczna soków, nektarów i napojów Tymbark trafiają do ponad 30 krajów na świecie. Na szczególną uwagę zasługują działania społeczne i edukacyjne, m.in. od 2016 r. zakład Tymbark bierze udział w programie Laboratorium umożliwiając młodzieży poznanie naturalnego środowiska pracy, od 2016 r. uczestniczy zakład w procesie kształcenia w zawodzie technik technologii żywienia w Zespole Szkół w Olsztynku, Tymbark kształtuje także zdrowe nawyki żywieniowe poprzez udział w programach budujących kategorie soków. Zapraszamy do galerii.

 

Na temat Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji prezentacji dokonali Przemysław Szreder i Karol Blok, doradcy regionalni ds. ZSK Instytut Badań Edukacyjnych. Szkoła zawodowa dla pracodawcy i z pracodawcą - Ewa Orłowska, dyrektor Zespołu Szkół w Olsztynku mówiła o nowym kierunku kształcenia w szkole zawodowej utworzonego na potrzeby pracodawcy lokalnego rynku pracy. Jak do tego doszło?

16 stycznia 2016 r. w Olsztynku pomiędzy Zespołem Szkół im K. C. Mrongowiusza w Olsztynku a TYMBARK - MWS sp. z o.o. sp. k. 34-650 TYMBARK 156 Oddział w Olsztynku POROZUMIENIE o WSPÓŁPRACY w procesie kształcenia zawodowego uczniów w zawodzie technik technologii żywności. Nabór na nowy kierunek kształcenia prowadzony był nie tylko przez szkołę ale i przez pracodawcę. W tym samym rok szkoła pozyskała środki z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, Rozwój kształcenia i szkolenia zawodowego. Założeniem konkursu było „Lepsze dostosowanie systemów kształcenia i szkolenia do potrzeb rynku pracy, ułatwianie przechodzenia z etapu kształcenia do etapu zatrudnienia oraz wzmacnianie systemów kształcenia i szkolenia zawodowego i ich jakości, w tym poprzez mechanizmy prognozowania umiejętności, dostosowania programów nauczania oraz tworzenia i rozwoju systemów uczenia się poprzez praktyczną naukę zawodu realizowaną w ścisłej współpracy pracodawcami” Wartość projektu „Nowoczesny zamek” to 281 608,84 zł, w tym dofinansowanie 253 447,95 zł.

Co zyskała szkoła? Dofinansowanie do czesnego studiów podyplomowych w zakresie chemii w Uniwersytecie Warszawskim, na Wydziale Chemii, dofinansowanie do czesnego studiów podyplomowych Mikrobiologia, Higiena, Środowisko – Bezpieczeństwo i Jakość w Praktyce Przemysłowej w Uniwersytecie Warszawskim, na Wydziale Biologii, organizacja stażu dla nauczycieli kształcenia zawodowego w zakładzie przetwórstwa spożywczego TYMBARK-MWS Sp. z o.o. Sp. k. Oddział w Olsztynku, dofinansowanie do szkolenia nauczycieli AutoCad, wyposażenie do pracowni analizy żywności.

Szkoła dla pracodawcy.

Od 1 września 2016 roku w Zespole Szkół w Olsztynku kształcimy młodzież w zawodzie technik technologii żywności i w ramach działalności innowacyjnej "Zawodowo – przemysłowo" realizowanej na przedmiocie procesy produkcji wyrobów spożywczych uczniowie przygotowują się do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie i wykonywania zawodu w rzeczywistych warunkach u pracodawcy, to jest w największym, w innowacyjnym, wyposażonym w nowoczesne linie technologiczne zakładzie przetwórstwa spożywczego w Polsce. Powyższa współpraca z pracodawcą to forma reagowania systemu kształcenia zawodowego na potrzeby lokalnego rynku pracy oraz kształtowania mobilności edukacyjnej.

Zakończeniem seminarium branżowego była dyskusja – Partnerstwo szkół i pracodawców w kształceniu zawodowym i przeprowadzenie ankiety wśród pracodawców.

W Seminarium Branżowym w Zespole Szkół w Olsztynku udział brali licznie zgromadzeni gości: Przedstawiciele Warmińsko Mazurskiego Kuratorium Oświaty w Olsztynie:

Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty – Wojciech Cybulski,

Małgorzata Hochleitner, dyrektor Wydziału Kształcenia Wychowania i Opieki,

Grażyna Dywańska, koordynator ds. kształcenia zawodowego Kuratorium Oświaty w Olsztynie

Adriana Dubicka - Dyrektor Związku Pracodawców Cech Rzemiosł Różnych w Olsztynie

Pracodawcy:

Branża gastronomiczno-hotelarska i spożywcza:

Arkadiusz Koper -prokurent Tymbark GMW Sp. z o.o. w Olsztynku

Jolanta Majerska-Sawko - specjalista ds. projektów Tymbark GMW Sp. z o.o. w Olsztynku

Wojciech Kugler - Kierownik Gastronomii Hotel Anders Stare Jabłonki

Elżbieta Szmit -B&D Hotels S.A. Hotel Park w Olsztynie

Ewa Kociszewska -Dyrektor Centrum Konferencyjno-Wypoczynkowe KORMORAN w Mierkach

Małgorzata Szybkowska - Kierownik Recepcji Hotel Wileński w Olsztynie

Iwona Zalewska – Dyrektor Hotel Wileński w Olsztynie

Teresa Zajadlak - Restauracja POD ZAMKIEM w Olsztynku

Marcin Gosik - Restauracja RATUSZOWA w Olsztynku

Alina Janeczek - Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Magdalenka” w Olsztynku

Sylwia Widmańska - Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Magdalenka” w Olsztynku

Branża fryzjerska:

Małgorzata Zubelewicz –Mirkowicz Salon Fryzjerski „Gosia” w Olsztynku

Renata Kamińska -Salon Fryzjerski w Olsztynku

Branża budowlana:

Dariusz Kania - Firma Usługowo – Handl. „Budarex” w Olsztynku

Radosław Majchrzak - Usługi Ogólnobudowlane Warlity Małe 9A

Branża mechaniczna:

Tadeusz Szkoda - Auto Naprawa w Ameryce

Krzysztof Wieczorek - Prezes Gospodarki Komunalnej w Olsztynku

Organ prowadzący szkołę

Edyta Kiliańska – ST. inspektor w Wydziale Oświaty, Kultury i Kultury Fizycznej w Starostwie Powiatowym w Olsztynie

Dyrektorzy, wicedyrektorzy szkół, pedagodzy, doradcy zawodowi:

Krzysztof Janczara - Dyrektor Zespołu Szkół w Biskupcu

Andrzej Wonia - Dyrektor Zespołu Szkół w Dobrym Mieście

Maria Sawczuk - Wicedyrektor Szkoły Podstawowej nr 2 w Olsztynku

Marek Zieliński - kierownik szkolenia praktycznego Zespołu Szkół w Biskupcu

Grażyna Figielska - doradca zawodowy w Szkole Podstawowej Nr 2 w Olsztynku

Marta Kuca - Zespół Szkolno – Przedszkolny Szkoła Podstawowa w Waplewie

Anna Piotrowska - Pedagog Szkoła Podstawowa nr 1 w Olsztynku

Anna Pianka - Powiatowe Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Olsztynie

Wszystkim bardzo serdecznie dziękujemy.

Jesteś tutaj: Home Strona główna Seminarium „Partnerstwo szkół i pracodawców w kształceniu zawodowym”

Ta strona korzysta z plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk