Wolontariusze w Domu Dziecka

Dom Dziecka 018

Od stycznia (to już trzeci raz) rozsmakujemy się w europejskiej kuchni. Dom Dziecka użyczył nam swoich gościnnych progów, więc możemy organizować tam spotkania kulinarne. Podopieczne, nasze koleżanki wpuściły nas do swojej kuchni. Wspólnie uczymy się przyrządzać potrawy według mniej lub bardziej wypróbowanych receptur. Cenimy sobie spotkania przy stole, bo gdzie jak nie w tym miejscu można bliżej się poznać. Na co dzień mijamy się niezauważalnie, chociaż chodzimy do tej samej szkoły. Dzieciaki z Domu Dziecka chętnie zaglądają do nas, degustują nasze smakołyki i pytają o następną wizytę.

Nasza koleżanka Aneta (wcześniej też Dominika) okazuje się bardzo pomocna. Wspiera nas swoim kulinarnym doświadczeniem. Degustatorów mamy więcej – prosimy mieszkańców DD o opinie na temat naszych potraw. Grzesiek (nasz uczeń) jest wspaniałym kompanem przy stole. Już mamy zamówienie na wielkanocne pomysły, może coś mniej tradycyjnego ? Receptury podpowiada pani Rudnicka (ze swoich podróży po Europie). Przyrządzaliśmy już francuskie tarty, włoski i angielski deser. Te rzeczywiście cieszą się największym powodzeniem, bo któż nie lubi słodyczy ! Ilona Szczyglak, Justyna Kalwara, Laura Archacka, Asia Kucińska rozkręciły cały projekt, nie zniechęciły się i twierdzą, że jest to fantastyczny pomysł na spędzenie wolnego piątkowego popołudnia, a gotowanie wciąga. Dołączają nowi „kucharze”.

Poniżej zamieszczamy przepis na tatar z kurczakiem i kukurydzą

  • Kruche ciasto (1,5 szklanki mąki, ¾ kostki masła, 1 jajko, 1 łyżka śmietany)
  • 35 dag wędzonej piersi kurczaka
  • 2 średnie pory
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Porcja 460 kalorii

Przygotowanie:

1. Ugnieść wszystkie składniki ciasta. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min.

2. Z piersi odkroić 6 plastrów, resztę mięsa pokroić w kostkę. Pory oczyścić, pokroić w krążki. Zblanszować, osączyć.

3. Ciasto lekko rozmrozić, rozwinąć, wyłożyć nim dno i bok okrągłej formy lub tortownicy.

4. Śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawić do smaku. Pory, kukurydzę i mięso pokrojone kostkę, wyłożyć na ciasto. Wlać śmietanę.

5. Na wierzchu ułożyć plastry kurczaka. Tartę zapiekać około 25 minut temp. 2000 C.

Jesteś tutaj: Home Dla uczniów Wolontariat Wolontariusze w Domu Dziecka

Ta strona korzysta z plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk