Uczniowie nowego kierunku - Technik Technologii Żywności na wydziale nauki o żywności UWM w Olsztynie

Highslide JS

W dniu 11 kwietnia 2017r. Wydział Nauki o Żywności UMW Olsztynie, dzięki ogromnej życzliwości władz i pracowników, był miejscem, które odwiedzili uczniowie 1 klasy Technikum ZS w Olsztynku-Technik Technologii Żywności.

Zostaliśmy bardzo życzliwie przyjęci, a swoją przygodę rozpoczęliśmy od Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością. Pan mgr inż. Waldemar Brandt, kierownik hali technologicznej, bardzo dokładnie i przystępnie przedstawił i opowiedział o tym, w jaki sposób studenci uczą się podstaw technologii mleczarskich. Widzieliśmy ogromne zbiorniki, wieże suszarnicze, wanny serowarskie, całe linie produkujące wyroby z mleka. Obejrzeliśmy laboratoria, aparatury i sprzęty światowej klasy. http://www.uwm.edu.pl/kmizj/?page_id=579

Kolejnym punktem zainteresowania uczniów była Katedra Żywienia Człowieka - Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Panie: dr hab. inż. Marzena Danowska-Oziewicz, prof. UWM oraz dr inż. Jadwiga Spiel pokazały uczniom nowe, niesamowite i chyba jedyne w Polsce takie miejsce. Autentyczna gastronomia od kuchni, rozbierana na czynniki, badana, testowana.

Z jednej strony gatronomia, z drugiej prawdziwa nauka. W części gastronomicznej znajduje się 9 pracowni. W pracowniach technologicznych – wyposażonych w profesjonalne urządzenia gastronomiczne – opracowywane są receptury nowych potraw oraz weryfikowane receptury potraw tradycyjnych, przygotowywane potrawy w różnych warunkach technologicznych ocenianych w nowoczesnej pracowni analizy sensorycznej.

Badania z zakresu dietetyki prowadzone są w 7 pracowniach. Wyposażenie tych pracowni umożliwia: przeprowadzania indywidualnych lub grupowych wywiadów żywieniowych, wykonywanie segmentowych pomiarów składu ciała, oznaczanie specyficznych biomarkerów stanu odżywienia ludzi. W części związanej z biooceną żywności znajdują się 2 pracownie. W pracowni wyposażonej w nowoczesne klatki metaboliczne będą prowadzone badania in vivo dotyczące wpływu spożycia diet zawierających różne surowce i produkty spożywcze na parametry fizjologiczne organizmu zwierząt doświadczalnych. http://www.uwm.edu.pl/zywienie/index.php?page=260

Bardzo dziękujemy za możliwość „dotknięcia" prawdziwej nauki i za zaproszenie na kolejne spotkania, z których na pewno skorzystamy. Zapraszamy do galerii.

I miejsce uczniów klasy III ZSZ w Wojewódzkim konkursie kulinarnym w Bartoszycach

Highslide JS

W dniu 06 kwietnia 2017r. w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym w Bartoszycach odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny pod hasłem ,,Gotuj na szóstkę - Wielkanocne smaki”.

Celem konkursu było wzbogacenie wiedzy z zakresu przyrządzania potraw wielkanocnych i kultywowanie dziedzictwa kulinarnego. Konkurs został przygotowany i poprowadzony przez panią Elżbietę Jóźwicką, panią Mirosławę Filipowicz i panią Alicję Sołodki. Każda 3 osobowa drużyna miała za zadanie przygotować dowolną potrawę wielkanocną. Po przygotowaniu potrawy grupa prezentowała potrawę dla jury. Ocenie jury podlegał smak, prezentacja potrawy, sposób przygotowania zgodnie z recepturą, związek z tradycją wielkanocną. Skład 4 -osobowego jury: Przewodniczący Jury pani Olga Lompa- szef kuchni –Pałac Galiny, Pani Danuta Binkul- egzaminator Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej, Pan Marek Lidziński– Dyrektor SOSW Bartoszyce oraz Pan Mirosław Abucewicz –znany restaurator i krytyk kulinarny właściciel restauracji,, Spichlerz”.

Po zakończeniu konkursu równie trudne zadanie stanęło przed jurorami, ponieważ wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się niezwykłymi umiejętnościami kulinarnymi. Po długiej naradzie ogłoszono wyniki. Nasi uczniowie zajęli I miejsce w kategorii Zasadnicza Szkoła Zawodowa: Ewa Jutkiewicz, Wiktoria Siemaszko, Sławomir Jutkiewicz. Uczniów przygotowała Pani Ewa Podhajna GRATULUJEMY !!! Zapraszamy do galerii.

Bartoszyckie atrakcje specjalnie dla ZS w Olsztynku

Highslide JS

Dzięki uprzejmości Pani Marty Matelskiej, pedagog ze Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Bartoszycach, młodzież ZS w Olsztynku mogła uczestniczyć w przepięknym przedstawieniu, którego inicjatorkami i aktorami były Panie z przedszkola w Bartoszycach. Przedstawienie było poświęcone problematyce autyzmu, codziennemu funkcjonowaniu osób autystycznych i sposobie odbierania przez nich świata. Bardzo dziękujemy za tak ciekawą lekcję wiedzy o autyzmie.

Dodatkowo Pani Marta zabrała młodzież (i nie tylko) na warsztaty zdobienia glinianych doniczek metodą decupage. Bardzo ciekawe i rozwijające zajęcia z pasjonatką wszelkich możliwych robótek ręcznych, Panią Grażyną Antonik, bardzo się uczniom podobały zwłaszcza, że efekt był niesamowity... Zapraszamy do galerii.

Uczniowie w Hotelu Krasickim****

Highslide JS

W dniu 05 kwietnia 2017r. HOTEL KRASICKI **** był miejscem, które odwiedzili uczniowie z ZS w Olsztynku. Przepiękne miejsce, bardzo eleganckie, wytworne i urokliwe. Zrobiło na uczniach i nauczycielach ogromne wrażenie. Polecamy do zwiedzania, wypoczywania i relaksu.

Zapraszamy do galerii.

Jarmark Wielokanocny

Highslide JS

ZS w Olsztynku, jak zawsze, aktywnie uczestniczył w Jarmarku Wielkanocnym. W tym roku, dla każdego chętnego, podawano przepyszne zupy: chrzanową i żur z białą kiełbasą oraz kawę i herbatę. Dla najmłodszych zorganizowano warsztaty zdobienia świątecznych ciasteczek.

A skoro o słodkościach.... miło Nam poinformować, że Nasza baba wielkanocna zajęła II miejsce w konkursie :).

Pogoda dopisała, goście, ku miłemu zaskoczeniu, również. Radość, satysfakcja, świąteczna atmosfera widoczna była wszędzie. Bardzo dziękujemy za wsparcie przez uczniów oraz możliwość ugoszczenia tylu serdecznych osób i zapraszamy na kolejne imprezy.

Zapraszamy do galerii.

Zamkowe Inspiracje Kulinarne z...

Highslide JS

Zapraszamy do kulinarnej przygody z Jerzym Nogalem, ekspertem kulinarnym, kucharzem programu "Pytanie na śniadanie". W przeszłości pracował m.in. w znanych restauracjach w Warszawie w tym w Mjodzie, (Burger) Kitchen, Czarna.Bar i Qchni Artystycznej. Uwielbia naturę, wieś, swojskie klimaty i ludzi.

POKAZ KULINARNY NA DZIEDZIŃCU ZAMKOWYM

Zapraszamy!!!

Jesteś tutaj: Home

Ta strona korzysta z plików cookies. Aby dowiedzieć się więcej przeczytaj politykę plików cookies..

Akceptujesz cookies na tej stronie?

EU Cookie Directive Module Information